A biztonsági üveg mechanikai védelmet lát el, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy nagyobb erőhatásoknak is ellenálljon, valamint törés esetén a szilánkok által okozott sérülés a lehető legkisebb legyen.

Ragasztott üveg

A ragasztott (más néven laminált) üveg két vagy több üveglapból áll, amit nagy nyomáson egymáshoz préselnek, közéjük speciális fóliát helyezve. Ez a PVB fólia megakadályozza, hogy az üveg szilánkjaira essen szét. Ezért ezt az üvegtípust gyakran használják betörés, golyó és / vagy robbanásbiztos üvegrendszerként.

Ragasztott biztonsági üvegek minősített típusai:

„A”            átdobás gátló

„B”            betörést akadályozó

„C”            golyóálló

„D”            robbanás biztos üvegek

Üvegvastagság 6mm-50mm

Színe: víztiszta, bronz, szürke, zöld, matt 
 

Leggyakoribb alkalmazásai:

üveghomlokzatok, ablakok, korlátok, lépcsők, járólapok, válaszfalak,

A PVB fóliával ragasztott üvegek mellett a biztonsági üvegek másik nagy csoportját az edzett üvegek alkotják.

Edzett üveg

Az edzett üveg egy különleges hőkezelési eljárás eredménye. Az edzőkemencében első lépésben kb. 700 fokra hevítik a síküveglapokat, majd fokozatosan, de viszonylag gyorsan hűtik. Az üveg a nagy hőingadozás hatására edződik meg. Ezáltal az üveglap hajlékonysága, súly, illetve szél általi terhelhetősége drasztikusan megnövekszik, akár ötször erősebb lesz mint a normál síküveg.

Az üveg, törés esetén apró, tompa élű szilánkokra esik szét, így nem okoz sérülést. Ha edzett üveget szeretnénk akkor az edzés előtti folyamatot pl. üveg méretre vágása, furatozása, csiszolása stb. jól át kell gondolni, mert az edzési folyamat után az üveg nem megmunkálható. Ha utólagosan megpróbáljuk például vágni, vagy csiszolni az üveget, akkor az szilánkosra robban.

Felhasználási területe:

  • hőszigetelő üvegek
  • üvegajtók, üvegpolcok
  • térelválasztó üvegfalak
  • üvegkorlátok, üveglépcsők