A fa egy élő építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel. A beépítés után is törődést igényel, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fa szerkezetet annak ajánljuk, aki azonosulni tud ezzel a szemlélettel, a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja nyílászáróit.

A fa ablakok általában 3 rétegű tömör anyagból, 1 vagy 2 gumitömítéssel készülnek. A megfelelően összeállított és száraz rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedés-mentességet. A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését.

A nyílászárók hossztoldott vagy toldásmentes fából készülhetnek.

Gyárthatóság - műszaki tulajdonságok – és ár szempontjából a legkedveltebb alapanyag a borovi fenyő ill. a lucfenyő. Egyedi igények esetén tölgyből vagy más, akár egzotikus fából is készülhetnek a szerkezetek.

Fa nyílászárók felületkezelése, színválasztéka:
Kétféle felületről beszélhetünk. Felületkezelés nélküliről /v. alapkezeltről/ ill. felületkezeltről. Az alapkezelés mindenképpen javasolt, ez rovar-, gomba- és lángmentesítést ill. felületkezelő alapozást jelent. Erre kerülhet rá a beépítés előtt v. után a helyszíni, általában kézi festés, lazúrozás. Ezek minősége, felülete, élettartama, de az ára is kedvezőbb, mint a gyári felületkezelésé. Fontos a mielőbbi felületkezelés a környezeti hatásoktól való védekezés /UV sugárzás, magas páratartalom, stb./ szempontjából.
A gyári felületkezelés több rétegű alapozó- és fedőrétegek felhordását jelenti állandó és megfelelő hőmérséklet, páratartalom és technológia mellett. A felület minősége és élettartama lényegesen jobb. A festék lehet lazúr, különböző pigment tartalommal /kevésbé vagy jobban fedi a fa rajzolatát/ ill. teljes fedő festék tetszőleges RAL színben.

Fa ablakok tokvastagsága leggyakrabban 68 /78 /92mm vastag.

A 68 mm vastag szerkezet 2 rétegű hőszigetelő üveggel készül.

 A 78 és 92 mm vastag szerkezetbe már a 3 rétegű hőszigetelő üveg kerül beépítésre.